Misiunea SORTROM este de a contribui activ la ptotrctia mediului, prin colectarea, sortarea si reciclarea deseurilor nepericuloase. Recilarea permite comunitatilor sa reduca costurile de depozitare a deseurilor. Consumul de energie este si el influentat pozitiv de reciclare.

MOBILA ECOLOGICA

din materiale reciclate se poate construi mobila ecologica la standarde inalte

ROLUL RECICLARII IN PROTEJAREA MEDIULUI

CE ESTE RECICLAREA?

Operatiunea de reprelucrare intr-un proces de productie a deseurilor pentru scopul original sau pentru alte scopuri.” (definitia reciclarii conform OUG Nr. 78/2000 privind regimul deseurilor)

Procesul de reciclare se refera la refolosirea materialelor si produselor vechi pentru crearea unora noi, fara a apela la materii prime noi. In acest mod se reduce consumul de energie necesar extragerii materiilor prime, respectiv distrugerii deseurilor. Reciclarea ajuta la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Surse ale materialelor reciclabile sunt atat gospodariile particulare cat si industriile. Ele includ sticla, hartia, aluminiul, asfaltul, fierul, textilele si plasticul. Pentru a creste eficienta procesului de reciclare, aceste materiale trebuie sortate si separate pe tipuri de produse.

Sortarea lor se poate efectua direct de catre producator sau la centrele de colectare. Colectarea deseurilor se poate face in doua moduri: fie firma care le proceseaza le ia direct de la producator (care, in prealabil, le-a pregatit in pungi sau saci, pe categorii), fie producatorul le duce prin mijloace proprii la centrul de colectare.

Reciclarea nu include refolosirea materialelor care isi pastreaza forma initiala pentru alte scopuri decat cele initiale.


DE CE RECICLAM?


In Romania, anual, se produc aproximativ 380 de kg de deseuri pe cap de locuitor. Un procent de 99,4% dintre acestea reprezinta deseuri nepericuloase iar 0,6% deseuri periculoase.


Reciclarea este o metoda ecologica care presupune cel mai mic efort din partea consumatorilor. Acestia trebuie doar sa sorteze deseurile menajere pentru a fi posibil mai apoi sa le arunce in containere separate, in functie de tipul de deseu (plastic, hartie, sticla etc.).

Practic contributia activa din partea consumatorului va fi doar aceea de a separa deseurile produse.

Beneficiile de pe urma reciclarii nu sunt unele directe ci, pe scara larga, au un impact atat asupra economiei cat si asupra mediului inconjurator la nivel global.

Sub aspect economic lucrurile sunt simple – a recicla inseamna a reduce – astfel cu cat se recicleaza mai mult, cu atat scad costurile.

Beneficiile asupra mediului inconjurator sunt, evident, cele mai importante si chiar daca ele nu se resimt la nivel local in foarte mare masura, ele se resimt puternic la nivel global si pe o perioada lunga de timp.

 

RECICLAM PENTRU TINE

AVEM IDEI NOI

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo.

 
 
 RECICLAREA CAUCIUCURILORMai mult de 1.5 miliarde de cauciucuri ajung la gropile de gunoi, în fiecare an, relatează BBC. Anvelopelele uzate constituie unele dintre cele mai problematice deşeuri, în principal din cauza volumului mare de producţie şi a durabilităţii lor.

Tocmai datorită acestor caracteristici însă, cauciucurile sunt printre cele mai atractive produse reciclabile, deşi în jur de jumătate dintre deşeuri sunt, pur şi simplu, arse ca şi combustibil în fabrici de ciment, hârtie ori centrale electrice.

Cele care ajung să fie refolosite sunt, de obicei, utilizate la fabricarea asfaltului sau sunt transformate în anvelope noi.
 

RECICLEAZA ACUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam dapibus commodo interdum.